Monday 10 July 2017

CONFIRM JADI PUNYA

RESEPI TAKOYAKI YANG CONFIRM JADI


        

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....Arini Huda nak share resepi TAKOYAKI yang Huda baru je buat semalam untuk berbuka puasa... Memang tidak sangka resepi ni memang jadi macam TAKO TAO yang Huda selalu beli dekat Jaya Jusco dulu... Sos dia pun memang sedap sama macam yang dah siap tu cuma yang kite buat sendiri ni memang confirm HALAL la kan...hahaha...

Adik-adik Huda pun makan sampai tak cukup.... Resepi yang Huda nak share nie boleh dapat dalam 16 pax la..ikut pada size yang Huda buat la... Huda tak de acuan bulat tako nie... Jadi Huda buat dalam acuan kuih cara je.. Macam Huda tak suka fish flakes dan seaweed.. Jadi Huda makan dengan mayo dan sos dia je.. Ok la...panjang lebar pulak Huda bercerita nie... Korang tengok la reepi kat bawah nie..



BAHAN-BAHAN TEPUNG:

1 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
2 biji telur gred A 
300 ml air
2 sudu kecil stok ayam @ bilis

BAHAN-BAHAN SOS :

1 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 inch halia ditumbuk halus
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 cawan air& sekeping kecil asam keping @ 3/4 cawan air asam jawa
5 sudu besar gula 

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :

SOTONG YANG DIPERAP DENGAN SOS TADI DAN SEDIKIT PEWARNA MERAH DI MASAK ATAS PAN SAMPAI GARING
UDANG YANG DIREBUS
CHICKEN SLICE
KUBIS CINCANG

CARA-CARA NAK BUAT TEPUNG :

- MASUKKAN KESEMUA BAHAN KE DALAM BLENDER DAN BLEND SEHINGGA SEMUA     ADUNAN SEBATI.
- TAPISKAN ADUNAN TADI SUPAYA TIDAK ADA TEPUNG YANG BERGENTEL
- LETAKKAN DI TEPI DAHULU DAN BUATKAN SOS PULAK

CARA-CARA BUA SOS:
- MASUKKAN KESEMUA BAHAN DI DALAM PERIUK DAN GAUL SEBATI SEHINGGA SOS PEKAT DAN LIKAT

CARA-CARA NAK MASAK TAKOYAKI NI PULAK BOLEH LA TENGOK DI LINK BAWAH NI :








No comments: